30. Gelezen boeken in de afgelopen tijd

 In de vorige blogpost kon je lezen dat ik veel boeken (voor mijn doen) heb gelezen of momenteel aan het lezen ben. De afgelopen maanden heb ik er 4 uitgelezen, een aardige prestatie voor mijn doen. Het is al wel enige tijd geleden dat ik deze boeken heb gelezen, ik merk dat ik meer lees in het voorjaar en in het najaar. Waarom? Geen flauw idee. Noordkaap - Nathalie Pagie


Tien topcriminelen. Een geheim experiment. Het noorderlicht.

In het uiterste noorden van Noorwegen vindt in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaats. Zes ambitieuze wetenschappers laten zich een half jaar lang opsluiten met tien zware criminelen. Wat willen ze bereiken? Waarom? En werken de criminelen willoos mee, ook nadat het eerste slachtoffer is gevallen?

Ik was meteen verliefd op de opslag van dit boek. De hele setting schreeuwt 'Marianne'. Het verhaal speelt zich af in Scandinavie, op de Noordkaap. Zoals jullie misschien wel weten ben ik gek op Scandinavie. Toen ik een jaar of vijftien was ben ik op vakantie met mijn ouders naar de Noordkaap geweest. Een prachtige reis die ik zeker nog een keer opnieuw wil maken. Afijn, terug naar het boek.

Omdat de omslag mij dus zo erg aansprak kon ik niet wachten om te beginnen met lezen. Je raadt het niet; ik haakte na dertig bladzijden af. Ik kon niet in het verhaal komen. De schrijfster probeert vanaf de eerste bladzijde een spannend verhaal neer te zetten (wat nog aardig is gelukt overigens!) maar het wist mij niet genoeg te interesseren. Ik legde het boek aan de kant en besloot eerst een ander boek te lezen. 

De omslag van het boek bleef naar mij lonken. Nadat ik het andere boek had uitgelezen, besloot ik om dit boek nog een kans te geven. Ik begon weer vooraan met lezen, aangezien ik de verhaallijn al was vergeten. Ik gaf deze keer niet op en las door. Uiteindelijk werd het boek behoorlijk spannend en wilde ik het juist niet aan de kant leggen! Het had even tijd nodig. 

Het verhaal zit goed in elkaar en raad het zeker aan om te lezen, al komt het boek naar mijn mening traag op gang. Ik heb het boek door mijn moeder laten lezen, die had hetzelfde. Na een aantal hoofdstukken gaf ze het boek terug omdat ze vond dat het niet haar genre was. Ik verzekerde haar dat ze het nog een keer moest proberen, dat deed ze. Uiteindelijk vond ze het een leuk en spannend boek. 


Selfies, Jussi Adler-Olsen - Paperback - 9789044628234 | AKO boeken

Selfies - Jussi Adler-Olsen

Ze zijn jong, knap, lopen in merkkleding en besteden dagelijks uren aan hun haar- en daarbij leven ze van een uitkering. Deze jonge vrouwen denken aan aan zichzelf, maar leiden een levensgevaarlijk bestaan, want langzaam maar zeker zijn ze een doorn in het oog geworden van een volstrekt labiele persoon die besluit om één voor één met al deze klaplopers af te rekenen. 
In eerste instantie is het niet een zaak waar brigadier Carl Mørck veel aandacht aan besteedt. Hij is erachter gekomen dat hij onvrijwillig een pion is geworden in de interne machtsstrijd binnen de politieleiding en hij moet snel handelen om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen. Als hij tegelijkertijd een tip krijgt dat een splinternieuwe moordzaak in veel opzichten aan een onopgehelderde moord van lang geleden doet denken, heeft hij meer dan ooit behoefte aan het vlijmscherpe overzicht van zijn collega Rose. Maar Rose is met ziekteverlof, omdat afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden haar achtervolgen. 
Carl, Assad en Gordon werken dag en nacht om het wijdvertakte mysterie rond de twee moorden op te lossen, maar steken de meeste energie in het helpen van Rose. Naarmate ze steeds dieper in haar verhaal graven, begrijpen ze dat zich een misdrijf heeft afgespeeld. Dan lijkt Rose plotsklaps ook nog eens van de aardbodem verdwenen.

Ik ben gek op Serie Q. Een paar jaar geleden leende ik 'De Fazantmoordenaars' van mijn tante. Ik was verkocht, ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Al snel las ik andere delen ook. 'Selfies' stond al een tijdje in de boekenkast, onaangeraakt. De titel sprak mij niet erg aan. Toen we aan het begin van het jaar nog steeds binnenzaten vanwege het virus, besloot ik dit boek er toch maar eens bij te pakken. Het is een dik boek, zoals alle boeken van Jussi Adler-Olsen, namelijk 490 bladzijdes. 

Wederom is dit boek een aanrader om te lezen. Het fijne aan de schrijfstijl is dat je zowel de gedachten en acties van Carl Mørck (de rechercheur)  als die van de dader leest. De verhalen lopen door elkaar heen, maar vullen elkaar ook goed aan. Uiteindelijk komen de twee verhalen bij elkaar en dat is het hoogtepunt van het boek. Daar wordt het belachelijk spannend en kan je het boek niet aan de kant leggen. Ik heb er weer van genoten. Momenteel heb ik nog twee boeken van deze serie in de boekenkast staan, namelijk 'Het Marco-effect' en 'Dossier 64'. In het najaar gaan deze absoluut aan bod komen!

Trots en vooroordeel

Trots en Vooroordeel - Jane Austen


Elizabeth Bennet, de heldin uit Trots en vooroordeel, is met haar levendige, sprankelende geest, haar gevoel voor humor en haar oprechtheid altijd een van de geliefdste romanpersonages van Jane Austen geweest. Als zij de charmante Wichkam en de trotse, hooghartige Darcy ontmoet, zijn haar gevoelens ten opzichte van beiden snel bepaald. Haar eigen belevenissen en die van haar vriendin Charlotte Lucas en haar zusje Jane dwingen haar echter om haar mening over vele zaken te herzien. Maar ze schuwt de confrontatie met zichzelf niet en is telkens weer in staat de humor van haar situatie in te zien.

Een klassieker, kan ik wel zeggen. Waarschijnlijk heeft iedereen wel van dit boek (of van de boekverfilming) gehoord. Toch vond ik dat ik het ook eens moest lezen. Ik twijfelde of ik het verhaal in het Engels of Nederlands moest lezen. Na het zoeken op internet kwam ik erachter dat Nederlands voor mij waarschijnlijk de beste optie was, aangezien het taalgebruik behoorlijk anders is dan dat wij tegenwoordig gewend zijn. Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt, want zelfs met de Nederlandse vertaling had ik af en toe nog moeite.

Het leuke aan dit verhaal is dat je echt de tijd waarin het geschreven is (Jane Austen leefde van 1775-1817) terug ziet. Interessant om te zien wat de mensen van toen mooie boeken vonden om te lezen. Ik moest af en toe mezelf door het verhaal heen worstelen, aangezien het behoorlijk traag is en er eigenlijk niet veel spannends gebeurd. Ik ben toch meer een liefhebber van thrillers merk ik, haha. Toch heb ik het boek aardig snel uitgelezen. Het was leuk om een keer gelezen te hebben, maar ik weet niet of ik zo snel nog een boek van Jane Austen er bij zou pakken. (al vind ik dat je haar boeken eigenlijk wel gelezen moet hebben, omdat het een klassieker is)


12 Maanden Zwanger, Willemijn van Lochem | 9789082917802 | Boeken | bol.com

12 maanden zwanger - Willemijn van Lochem & Martine Heemskerk


Yes, ZWANGER! Maar wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben? Wil ik thuis of in het ziekenhuis bevallen? Heb ik écht alles van die uitzetlijst nodig? En hoe hebben andere moeders die eerste drie maanden met hun baby ervaren?

In 12 maanden zwanger vertellen Willemijn & Martine je alles over zwanger zijn en de eerste drie maanden als moeder. Ze nemen je mee vanaf de positieve zwangerschapstest totdat je baby drie maanden oud is.

Een boek met tips over alle onderwerpen die je de komende twaalf maanden tegenkomt zoals schommelende hormonen, zwangerschapskwaaltjes, een buik die niet op de foto past, kledingstruggles, ritme vinden met een Newborn en een baby die niet wil slapen. Het staat vol met onmisbare checklists, het grote verzorging-ABC, een speciale 'Pagina voor je vagina' en een compleet stappenplan voor een verdrietige baby.

Willemijn & Martine nemen geen blad voor de mond en vertellen je naast alle praktische informatie, over hun eigen zwangerschappen, bevallingen en kraamwerken met een flinke dosis humor en kwetsbaarheid. Ze zijn open en eerlijk over hoe zij deze bijzondere fase in hun leven hebben ervaren en willen hiermee alle moeders die dit lezen inspireren en ondersteunen.

12 maanden zwanger is jouw beste vriendin tijdens je zwangerschap en de periode erna! 
Wil & Tien got your belly!

Ik volg Willemijn en Martine al een flink aantal jaren op hun blog en op Youtube. Ze zijn inmiddels gestopt met bloggen, maar hun videos kijk ik zeer regelmatig met plezier. Nu ik zwanger ben wilde ik dit boek dan ook heel graag hebben. Het boek is opgedeeld in vier delen, namelijk:
- het eerste trimester
- het tweede trimester
- het derde trimester
- het 'vierde' trimester, de eerste drie maanden met je baby.

Ik wilde eerst elke keer alleen het trimester lezen waar ik mij op dat moment in bevond, maar eenmaal begonnen met lezen wilde ik niet stoppen. De schrijfstijl is heerlijk, geen moeilijke woorden, eerder 'spreektaal'. Eigenlijk alsof je de blogartikelen van vroeger weer leest. Het boek staat vol met herkenbare punten, vragen en situaties. Het boek heeft mij ook zeker troost en geruststelling gebracht, ik heb namelijk best wel een aantal angsten ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Als ik dit boek er dan bij pak en hun ervaringen hierover lees, stelt dat mij gerust. 

Het boek is qua informatievoorziening beknopt, maar dat is niet erg. Ik lees het vooral omdat ik hun bevindingen wil lezen. De informatie kan ik tenslotte op zoveel andere plekken vinden.

Een leuk boek en zeker aan te raden als je in verwachting bent of op zoek bent naar een leuk kraamcadeau!


--------------

Dit waren de boeken die ik afgelopen tijd heb ik gelezen. Momenteel ben ik niet aan het lezen, zoals ik hierboven ook al kort aangaf. Wel heb ik genoeg boeken in de kast liggen die ik ontzettend graag wil lezen. Ik wil mezelf echter ook niet dwingen om te lezen, dan gaat het plezier er af. 

Welke boeken hebben jullie gelezen de afgelopen tijd en zijn dit aanraders volgens jou?

Liefs,
Marianne
Reacties

Populaire posts