15. Geuren met een verhaal

 Par • fum (het/de; o en m; meervoud:parfums)

Reukstof in geconcentreerde vorm


Geuren en parfums koop ik eigenlijk nooit zomaar, en dat is met een reden. Voor mij staan geuren voor herinneringen. Ik vind het mooi om herinneringen die ik wil koesteren, te koppelen aan een bepaalde geur. Ieder flesje vertelt zijn eigen verhaal. Dat maakt ze bijzonder. 
De prijzen laat ik bewust achterwege. Niet omdat ik me daarvoor schaam oid, ik vind de economische waarde afbreuk doen aan de emotionele waarde die het voor mij heeft. 

Fragonard - Emilie, eau de toilette


Topnoten – bergamot, limoen, oranjebloesem

Hartnoten – rozen, lelietje-van-dalen, jasmijn, viooltjes

Basisnoten – musk, amber, sandelhout


De bovenstaande geur is één van de eerste die ik kocht om een herinnering te creëren. Het was mei 2018. Mijn vriend en ik besloten een paar dagen weg te gaan, aangezien de weken die hierop volgden hectisch zouden worden. We kozen voor drie dagen Parijs. Dit was onze allereerste 'vakantie' samen. We reden met Thalys naar deze prachtige stad en liepen hele dagen door de stad, hand in hand. We genoten volop, vergaten alle stress en hadden alleen oog voor elkaar. Ik was zo erg aan het genieten, dat is terug te zien in mijn telefoon. Het aantal foto's dat ik deze reis heb geschoten is op twee handen te tellen. Toch weet ik het grotendeels van deze stedentrip nog, en dat is te danken aan deze geur. Jaren geleden bekeek ik een video van Mascha Feoktistova, ze liet zien wat voor souvenirs ze had gekocht in Parijs. De winkel Fragonard kwam voorbij en ik sprak met mezelf af dat ik deze winkel wilde bezoeken  als ik in de buurt zou zijn. Dat was deze vakantie. Ik ging samen met mijn vriend op zoek en vond een winkel in een schattig straatje. Ik kocht meerdere dingen, waaronder deze eau de toilette. Bloemig en vrouwelijk, zo zou ik deze geur omschrijven. Nog steeds draag ik deze geur met veel plezier en waan mij dan in de prachtige lente van Parijs.  


Chanel - Gabrielle, eau de parfumTopnoten – mandarijn, grapefruit, zwarte bes

Hartnoten – nachthyacint, ylang-ylang, jasmijn, oranjebloesem

Basisnoten – sandelhout, muskus


In de zomer van 2018 gingen mijn vriend en ik voor het eerst op vakantie buiten Europa, we vlogen namelijk naar de Verenigde Staten van Amerika. We begonnen onze reis in Washington, vervolgden onze reis richting New York en reden tot slot door naar kleine badplaatsen zoals Newport en Sandwich. Wat een ervaring, om nooit te vergeten zo mooi. Op een avond maakten we ons dagelijkse avondwandeling door de drukke straten van New York. We liepen langs een parfumerie en besloten naar binnen te stappen. Ik was al een tijdje geïnteresseerd in deze geur van Chanel, maar had nog geen gelegenheid gevonden om deze aan te schaffen. Vervolgens pakte mijn vriend het doosje en liep naar de kassa, hij kocht de geur als een cadeau voor mij. Zo lief! Inmiddels is het flesje op bovenstaande foto een volgend flesje (wederom van hem gekregen!), aangezien de andere op raakte. Hij vond het zonde dat ik de geur bijna nooit meer droeg, omdat ik het heel jammer zou vinden als hij op zou gaan. Nu ik een volgend flesje heb staat draag ik de geur weer regelmatig, wat een fijn gevoel!


Thierry Mugler - Alien Fusion, eau de parfumTopnoten – gember, kaneel

Hartnoten – oranjebloesem, nachthyacint

Basisnoten – witte amber, vanille


Stiekem telt deze geur niet helemaal mee, maar ik zal het verhaal uitleggen. Toen ik in 2016 begon bij mijn nieuwe werkgever volgde ik daar eerst een opleiding van twee jaar. In die twee jaar tijd had ik de geur Alien van Thierry Mugler in bezit, in de karakteristieke paarse flacon. Deze geur had ik gekocht van mijn eerste salaris, ik was er nieuwsgierig naar want ik had er veel over gelezen. Inmiddels ligt de paarse flacon leeg in mijn nachtkastje. Op een dag ging ik met mijn schoonmoeder nieuwe parfums uitzoeken en ik besloot, spontaan, voor deze geur te gaan. Ondanks dat deze niet helemaal hetzelfde is als de originele Alien, doet hij mij daar wel heel erg aan denken. Als ik deze geur draag, denk ik veel terug aan de opleiding die ik heb gevolgd. Deze tijd koester ik heel erg, het heeft mij gemaakt tot wie ik ben vandaag de dag. Het was een geweldige tijd die ik absoluut niet wil vergeten, deze geur helpt mij daarbij.


Jo Malone - English Pear & Freesia, cologneTopnoten – King William peer

Hartnoten – freesia

Basisnoten – patchouli


Vorig jaar besloot ik het roer om te gooien. Ik was niet gelukkig in mijn werk, het ging ten koste van mijzelf. Ik maakte dit kenbaar op de werkvloer en het gevolg was dat ik een aantal weken thuis kwam te zitten, omdat ik toch een behoorlijk stressniveau had bereikt. Ik kreeg van mijn werkgever de tijd om rustig na te denken over andere opties. Het was een verwarrende tijd, maar ook een tijd waar gelukkig een aantal kleine geluksmomentjes in te vinden waren. Zo besloot ik spontaan om mijn vriend op te zoeken in Aalborg, Denemarken. Hij was daar voor zijn werk. Ik boekte een hotel, een vliegticket en besteedde vervolgens minder dan 48 uur in het schattige stadje. Zodra ik het vliegtuig in was gestapt, gleed de deken van stress van mijn schouders af. Deze deken heeft heel het weekend niet over mijn schouders gelegen, wat voelde dit bevrijdend! Samen genoten we van hotelontbijtjes, stadswandelingen, eten en van elkaar. We liepen een warenhuis binnen en liepen tegen het merk Jo Malone op. Ik rook deze geur en ik was verkocht. Deze geur brengt mij rust, een gevoel dat zegt dat het allemaal wel goed komt en dat ik me niet zoveel zorgen hoef te maken. Een bijzondere geur met een bijzondere herinnering aan een bijzonder weekend.


Chanel - Coco Mademoiselle, eau de parfumTopnoten – sinaasappel, mandarijn, oranjebloesem, bergamot

Hartnoten – mimosa, jasmijn, turkse roos, ylang-ylang

Basisnoten – tonkaboon, patchouli, gompastinaak, vanille, vetiver, witte musk


December 2019, mijn vriend en ik hadden een stedentrip geboekt naar Stockholm en Uppsala. Scandinavie, met name Zweden, heeft mijn hart gestolen. Zodra ik het vliegtuig in stap, ervaar ik een onweerstaanbaar gevoel van rust en geluk. Ik voel me er goed, ik voel mij er thuis. Deze geur kochten we op 15 december 2019, deze datum weet ik zo precies aangezien dit de datum is dat mijn vriend mij ten huwelijk vroeg (en ik ja zei!). Overdag zei mijn vriend het volgende: 'Hoe eerder je deze geur koopt, des te meer herinneringen kan je er aan koppelen.' En hij kreeg gelijk. Dit is één van onze favorieten, zowel qua geur als herinnering.Lancôme – Idôle, le parfumTopnoten – bergamot, peer

Hartnoten – turkse roos, provençaalse roos, indiase jasmijn          

Basisnoten – witte musk, vanille


De meest recente geur die ik heb aangeschaft is deze bovenstaande. In de bovenstaande verhalen heb ik één specifiek iets telkens verkeerd benoemd. Mijn vriend is namelijk sinds kort mijn man! 16 oktober 2020 zijn wij met elkaar getrouwd, een dag om nooit meer te vergeten. Bij zo'n speciale dag hoort een speciale geur, vind ik. Ik koos een geur uit waarvan ik bijna zeker wist dat we deze beide lekker zouden vinden (is ook zo!). De flacon staat ook op diverse foto's die de trouwfotograaf heeft geschoten, het uiterlijk van de geur speelde daarom ook zeker mee. Ik ben blij dat ik deze geur aan mijn collectie heb kunnen toevoegen.


Dat waren ze dan, mijn dierbare herinneringen. Zoals misschien wel is opgevallen zijn dit over het algemeen reizen en stedentrips geweest. Puur toeval? Misschien. Ik ben in ieder geval blij dat deze herinneringen op deze manier altijd dichtbij mij zullen blijven, zeker op de momenten dat ik ze extra nodig heb.


x Marianne

Reacties

Populaire posts