3. Boeken die ik in November heb gelezen     Deze blogpost is gebaseerd op de boekenpost van Cynthia.nl


 De afgelopen weken ben ik heel veel thuis geweest. Dat voelt natuurlijk heel fijn, ik kan thuis echt mezelf zijn. Wel ben ik erachter gekomen dat ik heel snel mijn telefoon pak om “even een youtube filmpje te kijken” of “even instagram te bekijken”. Een paar minuten op de telefoon kijken kan resulteren in uren op de bank hangen en het ene filmpje na het andere filmpje opzetten. Ik baal hier van. Ik baal van sociale media, maar ik baal er nog niet genoeg van om het gedag te zeggen. In November sprak ik met mezelf af dat ik andere dingen ga doen dan wat ik nu doe. Ik verwijderde de facebook-, instagram-, youtube-, twitter- en snapchatapplicaties zodat ik niet in de verleiding zou komen. Maar wat ga je dan doen? Precies, boeken lezen. Deze boeken heb ik in de maand November gelezen.De boekbinder        Bridget Collins

Stel dat je verdriet kan uitwissen.
Stel dat je pijn kan vergeten.
Stel dat je geheimen kan verbergen.
Voor altijd

Emmett, een boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Hij heeft de aangeboren gave om herinneringen van mensen te wissen en in een uniek boek vast te leggen. Geheimen worden op die manier veilig en voorgoed opgeborgen. Op een dag doet Emmett een verbijsterende ontdekking. In een kluis onder de werkplaats van zijn mentor ontdekt hij een boek met zijn eigen naam erop.

‘Werkelijk betoverend. Een boek waar lezers dankbaar in verzonken zullen raken.’ – The Guardian

‘Iedereen die het heeft verslonden is het erover eens: magisch en sprookjesachtig’ – Grazia

Bridget Collins studeerde Engelse letterkunde in Cambridge en volgde een acteursopleiding aan de kunstacademie in Londen. Ze woont in Tunbridge Wells, Kent. De boekbinder is haar spectaculaire debuutroman. 

Ik was meteen enthousiast toen ik dit boek in de winkel zag liggen. De omslag van het boek is prachtig vormgegeven, ik werd er meteen naartoe getrokken. Ik heb het boek een aantal keer in de boekhandel zien liggen, bij de derde keer dat ik het zag heb ik het pas gekocht. Het verhaal op de achterflap (zie hierboven) maakte mij niet meteen dolenthousiast, maar ik besloot het boek een kans te geven. Het verhaal is prachtig beschreven. Door het hele verhaal heen zitten een aantal magische elementen, maar niet te veel, ik vind het een mooie balans. Het boek bestaat uit drie delen. We zien het verhaal door de ogen van Emmett en door de ogen van Lucian, dat vind ik heel erg leuk. Het verhaal krijgt hierdoor een extra dimensie. Ik heb onwijs genoten van dit boek en raad het dan ook zeker aan om te lezen!Debet         Saskia Noort

Op een koude winternacht verongelukt tv-producent Michel Brouwers, waarna zijn echtgenote Karen ontdekt dat hun perfecte leven gruwelijke leugen was. Om de waarheid boven tafel te krijgen moet ze terug naar de plek waar het allemaal begon: haar oude woonplaats Bergen en haar vriendengroep van toen, de eetclub.

Saskia Noort (1967) is Nederlands bekendste schrijfster. Van haar boeken werden ruim drie miljoen exemplaren verkocht. Haar werk verschijnt in vijftien talen en is bewerkt voor televisie, film en theater. Debet gaat verder waar de Eetclub ophield.

Op een zaterdagmiddag was ik opweg naar een kerstfair waar ik met mijn moeder en zus naartoe ging. Ik ging met de trein van Den Haag naar Vleuten, al met al een uurtje in het voertuig. Toen ik op het station aankwam, kwam ik erachter dat ik mijn oortjes (jeweetwel, die oordopjes waar je muziek mee luistert) was vergeten. Ik wilde eerst nieuwe oortjes kopen maar toen zag ik een boekenwinkel op het station. Dat is een goed idee, dacht ik. Ik liep de winkel binnen, ik had nog precies 12 minuten om mijn trein te halen. Ik ging als een wervelwind door de winkel heen en kwam uit bij de uitverkoophoek. Hier lag dit boek voor 11 euro liggen. Ik las de eerste 3 regels op de achterflap en besloot hem meteen te kopen, ik had immers weinig tijd en wilde ook nog iets te eten kopen. In de trein begon ik met lezen. Het boek leest lekker makkelijk weg, geen moeilijke zinsopbouw of woordkeuze. Na hoofdstuk 4 kwam ik er pas achter dat het een vervolg is op het boek ‘De Eetclub’. Voor de oplettende lezer; dit staat inderdaad vermeld op de achterflap. Echter had ik deze niet goed bestudeerd. Toen ik hierachter kwam werd ik nog enthousiaster. ‘De Eetclub’ heb ik gelezen en ik heb de film verschillende keren bekeken, ik wilde dus heel graag weten hoe dit vervolg daarop zou eindigen. Ik heb het boek binnen 4 dagen uitgelezen dat is voor mij heel erg snel. Ik werd echt in het verhaal gezogen en ik wilde zo graag weten hoe het afliep. Dit boek heeft mij absoluut niet teleurgesteld; wat begon als een snel boekje voor in de trein eindigde in een spannend boek waarbij ik niet kon wachten om het uit te lezen.


Dit zijn de boeken die ik de afgelopen maand heb gelezen. Ik ben in November ook begonnen aan een nieuw boek, alleen kwam ik erachter dat dit een deel 2 (of 3?) van een boekenreeks is. Ik ben er wel in begonnen, maar ik leg het boek nog even aan de kant en ik wil eigenlijk deel 1 eerst nog lezen. Ik zal het boek hier natuurlijk nog wel even vermelden!
De Testamenten        Margaret Atwood

Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid’s Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman. Vijftien jaar na de gebeurtenissen in ‘Het verhaal van de Dienstmaagd’ heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen. Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent. 
Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de “grande dame” van de Canadese literatuur. Ze woont en werkt in Toronto en verwierf de afgelopen halve eeuw een miljoenenpubliek met haar boeken, die in 45 landen worden uitgegeven. The Handmaid’s Tale, haar bekendste roman, werd bewerkt tot een uiterst populaire bekroonde televisieserie, met in de hoofdrol Elisabeth Moss. Atwood heeft verschillende keren op de shortlist van de Man Booker Prize gestaan. De blinde huurmoordenaar werd bekroond met deze prijs, en nog voor de daadwerkelijke publicatie stond de Testamenten al op de shortlist.


Reacties

Populaire posts